Szatmár Online - Hírek és Információk
FőoldalHelyiBelföldKülföld
Română
 

Partnerek

 

Erdélybe ért a Közép-Európa Rali mezőnye

21.04.08 17:53

Több százan várták tegnap az utak mentén Szatmárnémetiben az első alkalommal megrendezett Közép-Európa Rali mezőnyét. A Dakar-pótló egyhetes terepraliverseny tegnap reggel rajtolt a budapesti Hősök terén. A dobogóról elsőként a motorosok dübörögtek le, akiket Talmácsi Gábor, a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 kcm-es kategóriájának tavalyi győztese és Újhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára indítottak útjukra.

A versenyzők a Parlament előtt is megálltak, aztán elindultak az első, 63 km-es gyorsasági szakasznak otthont adó Dabas irányába, ahonnan később a tegnapi cél, Nagybánya felé vették útjukat. A mezőny így Szatmárnémetin is áthaladt, a hazaiak büszkesége, Gyenes Emánuel pedig azzal tisztelte meg rajongóit, hogy a többi motorostól eltérően a gyorsasági szakasz után nem rakta fel versenygépét egy szállítókamionra, hanem „egyszerű turistaként”, KTM-jével érkezett a magyar–román határra, ahol átesett az útlevélvizsgálaton, majd berobogott szülővárosába.

A helyieknek pedig volt miért ünnepelniük a Dakar Rali eddigi legjobb romániai versenyzőjét, mivel a 96 főt számláló motoros mezőnyben a 14-ik időt érte el Közép-Európa Rali tegnapi gyorsasági szakaszán. „Előnyösen tudtam kihasználni a dombos, homokos terepet, így nagyon elégedett vagyok az első napi teljesítményemmel. Bízom benne, hogy hétfőn, a Nagybánya környéki gyorsasági szakaszon is jól megyek majd, mivel a kanyargós erdei utakon sokkal technikásabban kell motorozni, mint nyílt terepen, ez pedig számomra előny lehet a mezőny nagy részével szemben” – bizakodott „Mani”.

A tegnapi nap legjobbja amúgy a spanyol Marc Coma (KTM) volt, őt a francia Cyril Despres (KTM) és a spanyol Jordi Viladoms (KTM) követte. A legjobb magyarországi versenyző a 40-ik helyen befutott Nagy Péter (KTM) volt.Az autósoknál a Volkswagen dominanciáját hozta az első nap, a rali egyik legnagyobb esélyesének kikiáltott spanyol Carlos Sainz az első, csapattársa, a dél-afrikai Giniel De Villiers pedig a harmadik helyen ért célba, közéjük Robby Gordon „furakodott be” Hummerjával.

Az első tízben végül négy Volkswagen végzett, a nagy rivális Mitsubishi-csapat legjobbja tegnap a francia Stephane Peterhansel volt, aki a negyedik legjobb időt szerezte meg. A német gyártónak azonban a kellemetlenségekből is kijutott, az amerikai Mark Miller valóságos „dupla axelt” mutatott be Volkswagen Touaregjével. Felborult az egyik legismertebb magyar versenyző is: Palik László a gyorsasági szakasz hajrájában bukott Nissanjával. A gép súlyosan megrongálódott, így többek között a motort, a kuplungot, a féket, a szélvédőt is cserélni kellett, de a csapatnak sikerült kijavítani a sérüléseket, így Palik folytatja a viadalt.

Palikék borulása egy újabb karambolt eredményezett: Kristóf Márton és Simon Péter nem sokkal később – ugyancsak egy Nissannal – arra száguldott, ahol Palikék buktak. Megpróbálták kikerülni a „roncsot”, ami sikerült is, csak éppen nekicsapódtak egy fatuskónak. Jelentős, de javítható kár keletkezett, így a duó továbbszáguldhat Nagybánya irányába. A legjobb magyar autós tegnap amúgy a 18. helyen végzett Kis Sándor (Nissan) volt.A kamionosoknál a Dakar-címvédő holland Hans Stacey (MAN) 25 másodpercet vert legnagyobb kihívójára, a cseh Ales Lopraisra (Tatra). A mezőnyre ma a Nagybánya környéki 292 kilométeres etap vár, amelyikből öszszesen 152 kilométer a két gyorsasági szakasz hossza. (kronika.ro)

Új hozzászólás

Új hozzászólás

 
 
Programajánló

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Tárulata bemutatja:

11.-én, pénteken 19 órakor – Légvár – Ady Endre bemutató bérlet...  [részletek]

A Nap Filmje

Reggeli a Plútón

21:50, Péntek (május 23.), m2

A film az 1970-es évektől követi nyomon Patrick Braden egy megnyerő,...  [részletek]

hosted by claus