Szatmár Online - Hírek és Információk
FőoldalHelyiBelföldKülföld
Română
 

Partnerek

 

„Oh, az a piszkos pénz!”

26.03.08 09:47

A Pécsi Harmadik Színház 1995-ös alapításától önkormányzati és központi költségvetési támogatásban részesül, mindezek mellett pályázatokkal sikerül megvalósítania nagyszabású terveit. A színház fő célja, hogy képviselje és népszerűsítse a színházművészet új tartalmi és formai törekvéseit. Céljait saját előadások bemutatásával, és vendégjátékok szervezésével valósítja meg. Ennek a színháznak a meghívottja volt 2008. március 10–én, 11–én és 12–én a Harag György Társulat. Művészeink a következő öt előadással vendégszerepeltek Baranya fővárosában: Csáth Géza Janika című tragikomédiája (három előadás), Lőrincz Ágnes Karády-estje, Lőrincz Ágnes és Méhes Kati Edith és Marlene című előadása, a Művészetek és Irodalom Házában, valamint az Alexandra Könyváruházban Nagy Csongor és Némethy Zsuzsa „Hát mit kezdjek, uram, a szavakkal?” című Dsida–műsora, Tóth-Páll Miklós Ádám és Éva – tréfás, pajzán történetek és népdalok című műsora Méhes Kati előadásában.
Czintos József igazgatóval beszélgetünk a Harag György Társulat újabb sikeréről.

— Hogyan jött létre a pécsi vendégjáték?
— A Janika előadásunknak nem ez volt az első anyaországi bemutatása. Először Budapesten szerepeltünk vele a Bárka Színház meghívására.

— A Bárka a legigényesebb színházak közé tartozik a magyar fővárosban. Ott szerepelni egyben szakmai elismerést is jelent.
— Egyetértek, legyen elég erre egyetlen példa. Ott dolgozott a londoni Globe Színház főrendezője, Tim Carroll, mint meghívott művész. De sorolhatnám a legnagyobb rendezők névsorát a nagyvilágból. A Janika pécsi meghívása az itteni vendégszereplésünk alkalmával történt. A Pécsi Harmadik Színház igazgatója, Vincze János, ott volt a budapesti fellépésünk alkalmával, megtetszett neki a mi Janikánk, és meghívott a „Határtalan város — határtalan színház” programsorozatuk keretében. Ugyanakkor lehetőséget kínált arra, hogy A Janika mellett vigyük el színészeink egyéni műsorait is. Sajnos, kimaradt Rappert Gábor szép Cseh Tamás–műsora, ami a szerződés megkötésekor még nem volt készen. Ez a vendégszereplés nem valósulhatott volna meg, ha pécsi kollegánk mögött nem áll egy sikeres pályázat, amellyel megoldották az ilyen vendégjátékkal járó anyagi gondokat.

— A Janika előadásaira bérletet is adott ki a befogadó színház. A pécsi közönség nem ismert még benneteket, mégis megvásárolták a bérleteket?
— Mintegy 650 bérletet adtak el A Janika előadásaira, ezzel a bevétellel és a pályázati pénzekkel az ő gazdasági számításaik szerint három előadásra futotta. Szabadjegyeik is lehettek, mert napról napra nagyobb és nagyobb közönség gyűlt össze az előadásainkra. Mérceként szokták említeni a fiatalság érdeklődését. Nos, nagyon sok fiatal ült a nézőtéren, főleg egyetemisták. Ezt a tapasztalatot is pozitívumként könyvelhetjük el. És azt a tényt is, hogy zsúfolt házak előtt játszottunk. Természetesen működött a szakmai mérce is. Ha szem előtt tartjuk, hogy a Pécsi Harmadik Színház olyan előadásokat hív meg, amelyeken felfedezhetők „a színházművészet új tartalmi és formai törekvései”, különösen felértékelődik A Janika meghívása.

— A pécsiek honnan tudták előteremteni a Harag György Társulat vendégszereplésével járó költségek fedezetét?

A színház költségekkel jár

— Mecenatúra nélkül ma nincs színház. A színház költségekkel jár. Ha itthon játszunk, számolnunk kell olyan alapköltségekkel, mint víz, gáz, villany. Nem mondom meg, milyen nagy költséggel jár, ha csak a villanyokat felkattintjuk a teremben. A produkciós költségekre futja a bérletekből begyűjtött összegből. Amikor szabadelőadást hirdetünk, Szatmárnémetiben maximum kettőre van igény, azok is többnyire fél házak. Egy-egy felújítást 4-5 próba előz meg. Itt tűnik fel a pénz mellett az időtényező. Ha hozzátesszük azt is, hogy nálunk két társulat dolgozik egy színpadon, már könnyebben megérthető, hogy nagyon ésszerűen kell bánnunk a felújításokkal.
Előadás utaztatásáról saját kasszából, végképp nem beszélhetünk manapság. Az üzemanyag költségeit, a szállást, a napidíjat, az említett víz, gáz, villany költségeit a néző nem tudja vállalni. Be kell segítenünk pályázatokkal. Támogató nélkül nincs kiszállás, de vendégjáték fogadása sem lehetséges. Ezért a Pécsi Harmadik Színház pályázott, és ebben az esetben sikeresen pályázott, a Határtalan város — határtalan színház programsorozatuk megvalósításáért. Abból és az eladott jegyek árából fedezték a mi költségeinket.
— Mennyibe kerülne nálunk egy jegy ára, ha a néző fizetné a teljes költségeket?
— Előadása válogatja. „Hazai pályán” 100 lej körül — teltház esetén. Hangsúlyozom: teltház esetén! Hol van az a nyugdíjas, az a diák, az a középjövedelmű család Romániában, aki megengedheti magának a színházba járást ilyen áron? Ez a magyarázata annak, hogy pályázati vagy támogatói hozzájárulás nélkül nem lehet sem vendégjátékot meghívni, sem kiszállásokat szervezni.

— Említetted, hogy A Janikából három nagyon sikeres előadást játszottatok Pécsett. Milyen visszhangot váltottak ki a színház művészeinek önálló műsorai, a Karády-est, az Edith és Marlene, a Dsida– műsor, az Ádám és Éva?
— Amikor az egyéni műsor megtartása után ott helyben megtörténik a felkérés újabb előadás megtartására, bár a szerződésben ez nincs benne, akkor egyértelműen sikerről beszélhetünk. Nos, több egyéni műsor kapott ilyen felkérést.

— Mérleget vonva a Harag György Társulat pécsi vendégszereplésérőlvégül is milyen összbenyomással tértetek haza?
— Vincze János, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója, és azok a szakemberek, akikkel találkoztunk, azt mondták, nagyon szép siker volt. Mi is így érzékeltük. Minden túlzás nélkül ki merem mondani, hogy erősbítettük Szatmár hírnevét, ott messze a dél-nyugati határon. Vendégszereplésünkkel örömöt okoztunk a pécsi színházi nézőknek, ezt ők rengeteg tapssal adták a tudtunkra, és ez nekünk, szatmáriaknak is öröm, személy szerint nekem is jól esett, hiszen én is szatmárinak érzem magam, mert augusztus elsején betöltöm szatmáriságom negyvenedik évfordulóját.

Ismét turné

— Hamarosan székelyföldi körútra indultok. Ennek a költségeit ki fedezi?
— Nem a vendéglátók! De a mi költségvetésünkből sem futná kiszállásokra. Amint mondtam, ma már a régi nagy országos körutak elképzelhetetlenek mecenatúra nélkül. Sikeresen pályáztunk az előadás turnéztatására, ezért vihetjük el Marosvásárhelyre, Székelyudvarhelyre, Sepsiszentgyörgyre és Csíkszeredába A Janikát. Meghívóink igényelték a Rigócsőr királyfi előadásunkat is, így aztán azt is visszük.

— További sok sikert és hosszú életet A Janikának!

(Hirlap.ro)

Új hozzászólás

Új hozzászólás

 
 
Programajánló

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Tárulata bemutatja:

11.-én, pénteken 19 órakor – Légvár – Ady Endre bemutató bérlet...  [részletek]

A Nap Filmje

Reggeli a Plútón

21:50, Péntek (május 23.), m2

A film az 1970-es évektől követi nyomon Patrick Braden egy megnyerő,...  [részletek]

hosted by claus