16 alimente care îți fac rău – iti recomandam cu ce sa le înlocuiești

0
186
Junk food. View of an assortment of sweet and fatty foods, or junk foods. These include cakes (upper left), sweets (lower left), crisps (right frame) and a hamburger and chips (centre). All these foods are high in calories and fat, and relatively low in essential vitamins and minerals. Eating an excess of this type of food may lead to obesity and deficiency diseases. In addition to this, acid produced by oral bacteria from the sugars they contain can damage teeth. Carbonated drinks, such as the cola at upper right, are also highly acidic in their own right. The salt contained in crisps and chips may contribute to high blood pressure (hypertension).

Este ușor să ne pierdem printre atâtea posibilități și sa nu mai știm care alimentele sunt sănătoase și care nu.
În general doriți să evitați anumite alimente dacă vreți să slăbiți și să preveniți bolile cronice.
În acest articol, sunt menționate alternative sănătoase ori de câte ori este posibil.
Iată 16 alimente care sunt, în general, nesănătoase – deși majoritatea oamenilor le pot mânca cu moderație în ocazii speciale, fără a se deteriora definitiv sănătatea lor.
1. Băuturi zaharoase
Adaosul de zahăr este unul dintre cele mai grave ingrediente din dieta modernă.
Cu toate acestea, unele surse de zahăr sunt mai problematice decât altele, iar băuturile zaharoase sunt deosebit de dăunătoare.
Când bei calorii lichide , creierul tău nu pare să le înregistreze ca aliment. Astfel, puteți ajunge să creșteți drastic aportul caloric total.
Atunci când este consumat în cantități mari, zahărul poate conduce la rezistență la insulină și este puternic legat de bolile hepatice grase nealcoolice. De asemenea, este asociat cu diverse afecțiuni grave, inclusiv diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
Unii oameni consideră că băuturile zaharoase sunt aspectul cel mai îngrășător al dietei moderne – iar consumul lor în cantități mari poate determina creșterea grăsimii și obezitatea.
alternative
În schimb bea apă, apă minerala, cafea sau ceai. Adăugarea unei felii de lămâie în apă sau apă minerala poate oferi o explozie de aromă.
2. Cele mai multe pizza
Pizza este una dintre cele mai populare alimente „junk food” din lume.
Cele mai multe pizza comerciale sunt făcute cu ingrediente nesănătoase, inclusiv aluat extrem de rafinat și carne puternic procesată. De asemenea, pizza tinde să fie extrem de bogată în calorii.
alternative
Unele restaurante oferă ingrediente mai sănătoase. Pizza de casă poate fi, de asemenea, foarte sănătoasă, atât timp cât alegi ingrediente sănătoase.
3. Pâine albă
Majoritatea pâinilor comerciale sunt nesănătoase dacă sunt consumate în cantități mari, deoarece sunt obținute din grâu rafinat, cu conținut scăzut de fibre și nutrienți esențiali și poate duce la vârfuri rapide de zahăr din sânge.
alternative
Pentru persoanele care pot tolera glutenul, pâinea Ezekiel este o alegere excelentă. Pâinea cu bob integral este, de asemenea, mai sănătoasă decât pâinea albă.
4. Cele mai multe sucuri de fructe
Sucul de fructe este adesea presupus a fi sănătos.
În timp ce sucul conține niște antioxidanți și vitamina C, ambalează, de asemenea, cantități mari de zahăr lichid.
De fapt, sucul de fructe găzduiește la fel de mult zahăr ca băuturile zaharoase precum Cola sau Pepsi – și uneori chiar mai mult.
alternative
S-a dovedit că unele sucuri de fructe au beneficii pentru sănătate, în ciuda conținutului de zahăr, cum ar fi sucurile de rodie și afine .
Cu toate acestea, acestea ar trebui să fie considerate suplimente ocazionale, nu o parte cotidiană a dietei tale.
5. Cereale de mic dejun îndulcite
Cerealele pentru micul dejun sunt boabe de cereale prelucrate, precum grâu, ovăz, orez și porumb.
Sunt deosebit de populare în rândul copiilor și consumate frecvent cu lapte.
Pentru a le face mai plăcute, boabele sunt prăjite, mărunțite, rulate sau făcute fulgi. În general, au un nivel ridicat de zahăr adăugat .
Principalul dezavantaj al majorității cerealelor pentru micul dejun este conținutul ridicat de zahăr. Unele sunt atât de dulci încât ar putea fi chiar comparate cu bomboanele.
alternative
Alegeți cerealele pentru micul dejun bogate în fibre și conținut redus de zahăr. Și mai bine, fă-ți propriul terci de ovăz de la zero.
6. Mâncare prăjită, la grătar sau la temperatura foarte mare
Prăjirea , prepararea la grătar și la căldură excesiva sunt printre cele mai nesănătoase metode de gătit.
Alimentele gătite în aceste moduri sunt adesea foarte gustoase și bogate în calorii. Mai multe tipuri de compuși chimici nesănătoși se formează și atunci când mâncarea este gătită la foc mare.
Acestea includ acrilamide, acroleină, amine heterociclice, oxisteroli, hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) și produse finale de glicare avansate (AGE).
Multe substanțe chimice formate în timpul gătitului la căldură mare au fost legate de un risc crescut de cancer și de boli de inimă.
alternative
Pentru a vă îmbunătăți sănătatea, alegeți metode de gătit mai ușoare și mai sănătoase, cum ar fi fierberea, fierberea înăbușită, blancharea sau aburirea.
7. Patiserie și prajituri
Cele mai multe produse de patiserie și prăjituri sunt nesănătoase dacă sunt consumate în exces.
Versiunile ambalate sunt realizate în general cu zahăr rafinat, făină de grâu rafinată și grăsimi adăugate. Substante care pot avea un conținut ridicat de grăsimi trans nesănătoase, sunt uneori adăugate.
Aceste tratamente pot fi gustoase, dar nu au aproape deloc nutrienți esențiali, calorii copioase, in schimb, au mulți conservanți.
alternative
Dacă nu puteți sta departe de desert, încercați iaurt grecesc, fructe proaspete sau ciocolată neagră.
8. Cartofi prăjiți și chipsuri de cartofi
Cartofii albi sunt foarte sănătoși.
Totuși, nu se poate spune același lucru cu cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi.
Aceste alimente au foarte multe calorii și este ușor să consumi cantități excesive. Mai multe studii leagă cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi de creșterea în greutate.
Aceste alimente pot conține, de asemenea, cantități mari de acrilamide, care sunt substanțe cancerigene ce se formează atunci când cartofii sunt prăjiți, copți sau fripți.
alternative
Cartofii se consumă cel mai bine fierți, nu prăjiți. Dacă aveți nevoie de ceva crocant pentru a înlocui chipsurile de cartofi, încercați morcovi sau nuci.
9. Mâncăruri fără gluten
Aproximativ o treime din populația planetei încearcă în mod activ să evite glutenul.
Cu toate acestea, oamenii înlocuiesc adesea alimentele sănătoase, care conțin gluten cu alimente procesate, care se întâmplă să fie fără gluten.
Aceste produse de înlocuire fără gluten sunt adesea bogate în zahăr și boabe rafinate precum amidon de porumb sau amidon de tapioca. Aceste ingrediente pot declanșa vârfuri rapide în zahăr în sânge și sunt sărace în nutrienți esențiali.
alternative
Alegeți alimente care sunt în mod natural fără gluten , cum ar fi produsele neprocesate din plante și animale.

10. Nectar agave
Nectarul Agave este un îndulcitor care este adesea comercializat ca sănătos.
Cu toate acestea, este foarte rafinat și extrem de bogat în fructoză. Cantități mari de fructoză din îndulcitori adăugați pot fi absolut dezastruoase pentru sănătate.
De fapt, nectarul de agave este chiar mai bogat în fructoză decât mulți alți îndulcitori.
În timp ce zahărul de masă este de 50% fructoză, iar siropul de porumb cu fructoză ridicata este de aproximativ 55%, nectarul de agave este de 85% fructoză.
alternative
Stevia și eritritolul sunt alternative sănătoase, naturale și fără calorii.
11. iaurt cu conținut scăzut de grăsimi
Iaurtul poate fi incredibil de sănătos.
Cu toate acestea, majoritatea iaurturilor găsite în magazinul alimentar nu sunt bune pentru sănătate.
Adesea sunt sărace în grăsimi, dar încărcate cu zahăr pentru a compensa aroma oferită de grăsime. Mai simplu spus, majoritatea iaurturilor au înlocuit grăsimile sale sănătoase și naturale cu un ingredient nesănătos.
În plus, multe iaurturi nu furnizează bacterii probiotice cum se crede în general. Sunt adesea pasteurizate, ceea ce omoară majoritatea bacteriilor.
alternative
Alegeți iaurt obișnuit, cu grăsimi complete, care conține culturi vii sau active (probiotice). Dacă este posibil, cumpărați soiuri de la vaci hrănite cu iarbă.
12. Alimente cu conținut scăzut de carbohidrați
Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt foarte populare.
În timp ce puteți mânca o mulțime de alimente întregi pe o astfel de dietă, trebuie să aveți grijă la produsele prelucrate înlocuite cu conținut redus de carbohidrați. Acestea includ dulciuri cu conținut scăzut de carbohidrați și înlocuitori de masă.
Aceste alimente sunt adesea extrem de procesate și pline cu aditivi.
alternative
Dacă faceți o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, vizați alimentele cu conținut redus de carbohidrați, care includ ouă, fructe de mare și verdeață cu frunze.
13. Inghetata
Inghetata poate fi delicioasa, dar este incarcata cu zahar.
Acest produs lactat este, de asemenea, bogat în calorii și ușor de consumat excesiv. Dacă mănânci ca desert, de obicei îngrămădești peste aportul normal de calorii.
alternative
Este posibil să optați pentru mărci mai sănătoase sau să vă faceți propria înghețată folosind fructe proaspete și mai puțin zahăr.
14. Carnea procesată
Chiar dacă carnea neprocesată poate fi sănătoasă și hrănitoare, același lucru nu este valabil și pentru carnea procesata.
Studiile arata ca persoanele care consuma carne procesata au un risc mai mare de multe boli grave, inclusiv cancerul de colon, diabet de tip 2 si a bolilor de inima.
Majoritatea acestor studii sunt de natură observațională, ceea ce înseamnă că nu pot dovedi că carnea procesată este de vină. Cu toate acestea, legătura statistică este puternică și consecventă între studii.
alternative
Dacă doriți să mâncați slănină , cârnați sau carne in general, încercați să cumpărați de la măcelarii locali care nu adaugă multe ingrediente nesănătoase.
15. Brânză procesată
Brânza este sănătoasă cu moderație.
Este încărcata cu nutrienți și o singură felie ambalează toți nutrienții ca un pahar de lapte.
Cu toate acestea, produsele de brânză procesate nu sunt nimic asemănătore cu brânza obișnuită. Sunt făcute în cea mai mare parte cu ingrediente de umplutură concepute pentru a avea un aspect și o textura asemănătoare brânzei.
Asigurați-vă că citiți etichete pentru a confirma că brânza dvs. conține lactate și puține ingrediente artificiale.
alternative
În schimb, mâncați brânză adevărată. Tipurile sănătoase includ brânzeturi feta, mozzarella și branza proaspata. Multe alternative de brânză vegană pot fi, de asemenea, alegeri bune.
16. Cele mai multe mâncăruri fast-food
În general, lanțurile de fast-food servesc junk food.
Majoritatea ofertelor lor sunt produse în masă și sărace în nutrienți .
În ciuda prețurilor scăzute, mâncarea rapidă poate contribui la riscul de boală și poate afecta sănătatea generală. Ar trebui să aveți grijă în special la produsele prăjite.
alternative
Ca urmare a presiunii crescânde, multe lanțuri fast-food au început să ofere opțiuni sănătoase.

Lasă un răspuns