Tehnologia 5 G nu “împrăștie” coronavirusul

0
673

Au apărut tot felul de fake-uri care susțin că tehnologia 5G ajută la transmiterea coronavirusului. Mai mult, În ultima săptămână, cel puţin şapte antene de comunicaţii au fost incendiate în Marea Britanie. O campanie de dezinformare pe care oamenii de știință o numesc “complete rubbish”.

„Este vorba de cel mai rău tip de știri false. Ideea unei  legături între Covid-19 și 5G este, biologic, imposibilă”, spune  Stephen Powis, directorul sistemului de sănătate britanic, NHS. Cu toate acestea, imaginile cu antenele incendiate în Birmingham și Merseyside au fost distribuite  pe Facebook, YouTube și Instagram – inclusiv prin conturi verificate cu sute de mii de urmăritori. Mulți dintre cei le împărtășesc rostogolesc o teorie a conspirației care afirmă în mod fals că 5G – care este utilizat în rețelele de telefonie mobilă și se bazează pe semnalele purtate de unde radio – este responsabil de coronavirus. Agitații internetului se împart în două categorii. Prima susține  că 5G poate suprima sistemul imunitar, făcând astfel oamenii mai vulnerabili la apariția virusului, în timp ce a doua sugerează că   maladia poate fi transmisă cumva prin utilizarea tehnologiei 5G.

5G 2 5 G nu “împrăștie” coronavirusul

Ambele teorii sunt un gunoi, a reacționat Simon Clarke, medic și profesor în microbiologie: “Sistemul imunitar poate fi afectat de stress, oboseală, boli cronice sau alimentație insuficientă, dar nu există nicio dovadă că undele radio 5G sunt suficient de puternice pentru a-l distruge. Există o mulțime de studii în acest sens. Undele radio implicate în 5G și în alte tehnologii de telefonie mobilă se află la capătul de frecvență joasă a spectrului electromagnetic și  nu sunt suficient de puternice pentru a deteriora celulele – spre deosebire de radiațiile cu frecvență mare care include razele soarelui și radiografiile medicale”. Ar fi imposibil ca 5G să transmită virusul, adaugă Adam Finn, profesor de pediatrie la Universitatea din Bristol. Epidemia actuală este cauzată de un virus care este transmis de la o persoană infectată la alta și nu are nicio legătură cu antenele, telefoanele mobile și conexiunile la internet. În plus, coronavirusul s-a răspândit în orașele din Marea Britanie unde  rețeaua 5G nu a fost încă implementată, dar și în alte țări care nu folosesc tehnologia.

Lasă un răspuns