50.000 de euro pentru cultura Apei

0
223

Comuna Apa din județul Satu Mare (la 3 km de Seini) a modernizat clădirea fostei „cooperative de consum”, lăsată ani la rînd în paragină, cu ajutorul unei finanțări europene de 51.565 euro, bani accesați prin intermediul Grupului de Acțiune Locală GAL Someș-Codru.
Ieri, clădirea a fost pusă în circuitul public pentru evenimente culturale și pentru oficierea de stări civile. Pe pereții sălii principale, au fost expuse picturi ale celor trei pictori originari din Apa: Maria Mariș Dărăban (1956-2017), Mihaela Galea (1977-2003) și prof. Nicolae Pop (născut în anul 1938, la Cicîrlău). Au fost prezentate publicului și cele 25 de cărți de literatură (poezie, proză, epigrame) ale autorilor din Apa: Ioan Coriolan Anițaș (n. 1954), George Maria Banu (1943-1997), Vasile Bărbuș-Crățu (n. 1943), Ion Codreanu (1947-2009), Emil Matei (1947-2001) și Constantin Prunoiu (n. 1956).

La eveniment au participat oficialități din Satu Mare (Ioan Rus, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare; Adrian Cozma, consilierul prefectului), dar și primarul comunei Cicîrlău, Sorin Lupșe, care a spus că pictorul Nicolae Pop este cetățean de onoare al comunei în care s-a născut. Atestată documentar în 1215, localitatea Apa este legată de zona Baia Mare și prin Vasile Lucaciu, născut în Apa, unde are casă memorială și statuie, politician memorandist și preot în Șișeștii de lîngă Baia Mare.
La eveniment au participat o sută de localnici și oameni de cultură din Satu Mare (George Vulturescu, Alexandru Zota, Felician Pop, Daniela Bălu, Robert Laszlo, Viorel Cîmpeanu, Marta Cordea, Mihaela Istrăuan, Voicu Șichet și colecționarii de artă Camelia și Vasile Vescan) și din județul Maramureș (pictorul Vasile Jurje, bibliotecara Maria Gîrbe, poetul pr. Gheorghe Pop, editorul prof. Dan Achim).
În final, primarul Trandafir Radu i-a invitat pe participanți să vadă expoziția permanentă (au atras interesul două picturi semnate de Nicolae Pop, „Serenadă în urban” și „Peisaj la Limpedea”, rezervate de un colecționar de artă, dar suma n-a fost făcută publică).

Lasă un răspuns