Atenție, sătmăreni! Folosirea articolelor pirotehnice poate duce la închisoare

0
279

Potrivit sursei citate, Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare ne-a prezentat principalele evenimente din ultimele zile și având în vedere că suntem într-o minivacanță, înainte de Revelion, polițiștii doresc să facă și unele precizări.

În 26 decembrie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au depistat pe strada Ostrovului din municipiul Satu Mare un tânăr, de 15 ani, care avea asupra sa peste 200 de obiecte pirotehnice interzise la deținere și folosire.

De asemenea, în 28 decembrie polițiștii au mai depistat alți doi bărbați de 39, respectiv 21 de ani, în timp ce ofereau spre vânzare materiale pirotehnice în Piața Someș din municipiul Satu Mare (peste 130 de material pirotehnice).
În 29 decembrie, polițiștii au depistat pe strada Prahova din municipiul Satu Mare o sătmăreancă de 35 de ani care avea asupra sa peste 30 de obiecte pirotehnice interzise la deținere și folosire.

În toate cazurile s-au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

Precizări IPJ privind articolele pirotehnice

În această perioadă, IPJ Satu Mare vine cu unele precizări privind articolele pirotehnice. Astfel, este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
• între orele 24:00 şi 06:00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
• la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
• la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
• la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
• în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
• pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
• la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

În contextul evoluției condițiilor de răcire accentuată a vremii, conducătorii auto sunt sfătuiţi să adopte o conduită preventivă în trafic şi să respecte indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri.

În județul Satu Mare circulația rutieră se desfășoară în condiții normale, nu sunt semnalate drumuri cu circulație întreruptă ca efect al manifestărilor meteo nefavorabile, sau ca urmare a vreunui eveniment rutier.

Lasă un răspuns