Avocat sătmărean: Zona metropolitană Satu Mare există legal! O spune Judecătoria Satu Mare

0
202

Cu toate că în județul Satu Mare a fost înființată o Zonă Metropolitană, în 27 aprilie 2013, de către 30 de localități membre care cuprinde 50,95% din suprafața totală a județului, Instituția Prefectului Satu Mare susține că nu există așa ceva, cel puțin din punct de vedere juridic. Pe de altă parte, avocatul sătmărean Ciprian Ardelean vine cu noi argumente, care indică faptul că această zonă chiar ar exista din punct de vedere juridic. 

Avocatul sătmărean Ciprian Ardelean susține că Zona Metropolitană Satu Mare există și a adus în sprijinul afirmațiilor sale mai multe dovezi, printre care și o decizie a Judecătoriei Satu Mare.

”Am văzut opinia Instituției Prefectului care ne anunță că în acest moment nu există definită din punct de vedere juridic o arie a zonei metropolitane Satu Mare. Eu cred că este o contradicție în termeni, pentru că noțiunea de arie administrativ-teritorială și de definiție juridică nu sunt foarte compatibile. (…) Eu cred că este obligatoriu să se țină seama de faptul că în 2013, prin acordul mai multor localități învecinate cu municipiul Satu Mare, s-a înființat zona metropolitană Satu Mare. Există și un dosar al Judecătoriei Satu Mare, cu număr 6321 din 2013, când s-a înființat această zonă metropolitană. (…) Această zonă există și, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să fie necesare declarațiile. Sigur, opinia mea este una privată. Opinia instituțiilor este cea mai importantă. (…) Eu cred că se impune să ia act de existența acestei zone metropolitane înființată din punct de vedere legal în anul 2013, și astfel să nu solicite declarații între aceste localități”, a precizat Ciprian Ardelean.

Ce spune Prefectura Satu Mare: 

”În județul Satu Mare, în acest moment nu este definită juridic o arie administrativ-teritorială a zonei metropolitane. Împreună cu specialiști din cadrul Consiliului Județean Satu Mare se analizează posibilitatea asimilării zonelor periurbane, respectiv a comunelor situate în jurul orașelor ca zone metropolitane, în cadrul cărora să se aplice prevederile din anexa la Hotărârea CNSU nr. 24 din 14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARSCoV-2. Urmează ca lista unităților administrativ-teritoriale din cadrul zonei metropolitane să fie clarificată și comunicată publicului până cel târziu marți, 19 mai 2020”, spune Prefectura Satu Mare.


Un nou model de declarație pe propria răspundere va trebui completat de persoanele care doresc să iasă din localitățile de domiciliu.

DESCARCĂ prin CLICK AICI


Potrivit fostului proiect al Zonei Metropolitane Satu Mare, aceasta este formată din municipiul Satu Mare (reședința județului Satu Mare), Municipiul Carei, orașele Livada, Tășnad, Ardud și alte 26 de localități: Foieni, Berveni, Cămin, Moftin, Craidorolț, Cehal, Terebești, Doba, Socond, Beltiug, Viile Satu Mare, Păulești, Culciu, Valea Vinului, Dorolț, Agriș, Micula, Lazuri, Odoreu, Apa, Orașul Nou, Racșa, Gherța Mică, Turț, Medieșul Aurit, Vama.

Lasă un răspuns