Wednesday, January 26, 2022
Google search engine
HomeWeb 3Ce este Web 3 și de ce vorbește toată lumea despre el?

Ce este Web 3 și de ce vorbește toată lumea despre el?

Web 3 reprezintă următoarea generație a internetului, una care se concentrează pe schimbarea puterii de la marile companii de tehnologie la utilizatorii individuali.

Web 3 – cunoscut și sub denumirea de „Web3″ sau „Web 3.0″ – este un termen pe care s-ar putea să-l auziți foarte des în ultima vreme. Se referă pur și simplu la următoarea iterație a internetului care promovează protocoale descentralizate și urmărește reducerea dependenței de marile companii de tehnologie precum Youtube, Netflix și Amazon. Dar ce este și de ce este în mintea tuturor?

Ce este Web 3?

Pentru a înțelege Web 3, este logic să înțelegem ce a apărut înainte. Prima versiune a Internetului – cunoscută sub numele de Web 1 – a sosit la sfârșitul anilor 1990 și cuprindea o colecție de link-uri și pagini de pornire. Site-urile web nu erau deosebit de interactive. Nu ai putea face mare lucru în afară de a citi lucruri și de a publica conținut de bază pe care să-l citească alții.

Brian Brooks, CEO-ul Bitfury, a spus-o inteligent într-un discurs în fața Congresului SUA în decembrie 2021: „Dacă oamenii își amintesc contul original AOL, a fost o capacitate de a căuta într-o „grădină cu pereți” îngrijită un set de conținut care nu a fost interactiv, ci ți-a fost prezentat pe AOL, așa cum obișnuia Time Magazine pentru a-ți arăta articolele pe care voiau să le vezi în interiorul revistei lor, doar tu le puteai vedea pe un ecran.”

Web 2 a urmat. Unii oameni numesc aceasta versiunea „citire/scriere” a internetului, cu referire la un cod de computer care vă permite să deschideți și să editați fișiere, mai degrabă decât să le vizualizați. Această versiune a internetului a permis oamenilor nu numai să consume conținut, ci și să-și creeze propriul conținut și să-l publice pe bloguri precum Tumblr, forumuri de internet și piețe precum Craigslist. Mai târziu, apariția platformelor de social media, inclusiv Facebook, Twitter și Instagram, a dus partajarea conținutului la noi culmi.

După un timp, publicul larg a devenit conștient de modul în care datele lor personale erau culese de giganții tehnologiei și folosite pentru a crea reclame și campanii de marketing personalizate. Facebook, în special, a fost în centrul atenției de nenumărate ori pentru încălcarea legilor privind confidențialitatea datelor și a fost lovită cu o amendă de 5 miliarde de dolari în 2019 – cea mai mare sancțiune emisă vreodată de Comisia Federală pentru Comerț (FTC).

Deși Web 2 a adus lumii servicii gratuite uimitoare, mulți oameni s-au săturat de noile „grădini cu pereți” pe care aceste uriașe companii de tehnologie le-au creat și doresc să aibă mai mult control asupra datelor și conținutului lor. Aici intervine Web 3.

Web 3 poate fi înțeles ca faza de „citire/scriere/proprie” a internetului. În loc să utilizeze doar platforme tehnologice gratuite în schimbul datelor noastre, utilizatorii pot participa înșiși la guvernarea și funcționarea protocoalelor. Aceasta înseamnă că oamenii pot deveni participanți și acționari, nu doar clienți sau produse.

În Web 3, aceste acțiuni sunt numite token-uri sau criptomonede și reprezintă proprietatea asupra rețelelor descentralizate cunoscute sub numele de blockchain. Dacă dețineți suficiente din aceste jetoane, aveți un cuvânt de spus în rețea. Deținătorii de jetoane de guvernare își pot cheltui activele pentru a vota viitorul, de exemplu, a unui protocol de creditare descentralizat .

Din nou, iată-l pe Brooks: „Mesajul adevărat aici este că ceea ce se întâmplă pe internetul descentralizat este decis de investitori, în comparație cu ceea ce se întâmplă pe internetul principal este decis de Twitter, Facebook, Google și un număr mic de alte companii.”

Ce poți face pe Web 3?

Web 3 face posibilă proliferarea structurilor de guvernare cooperativă pentru produse odată centralizate. Orice poate fi simbolizat, fie că este un meme , o piesă de artă , rezultatul unei persoane pe rețelele sociale sau bilete la conferințele lui Gary Vee .

Un exemplu grozav al schimbării paradigmei este în industria jocurilor de noroc. Jucătorii mormăie la nesfârșit despre erorile pe care dezvoltatorii le lasă în jocul lor video preferat sau despre modul în care cel mai recent patch a deranjat echilibrul armei lor preferate. Cu Web 3, jucătorii pot investi în joc în sine și pot vota cum ar trebui să se desfășoare lucrurile. Marile companii Web 2, cum ar fi Meta și Ubisoft, creează lumi virtuale alimentate parțial de Web 3. Jetoanele nefungibile ( NFT ) vor juca, de asemenea, un rol important în remodelarea industriei jocurilor de noroc, permițând jucătorilor să devină proprietarii imutabili ai articolelor. se acumulează.

Critici ale Web-ului 3

Principala critică la adresa tehnologiei Web 3 este că nu atinge idealurile sale. Proprietatea asupra rețelelor blockchain nu este distribuită în mod egal, ci concentrată în mâinile primilor adoptatori și capitaliștilor de risc. O disputa publică a izbucnit recent pe Twitter între CEO-ul Block Inc., Jack Dorsey, și diverși capitaliști de risc pe Web 3, aducând această dezbatere în prim-plan.

În centrul criticilor se află ideea de „teatru de descentralizare”, în care proiectele blockchain sunt descentralizate în nume, dar nu în substanță. Blockchain-urile private, investițiile susținute de VC sau protocoalele de finanțare descentralizată (DeFi) în care doar câțiva oameni dețin cheile pentru sute de milioane de dolari sunt toate exemple de teatru de descentralizare.

Și în ciuda comunității de protocoale presupusă fără lideri, există figuri clare. Izabella Kaminska, editorul ieșit al blogului FT Alphaville, a subliniat cantitatea uriașă de putere pe care Vitalik Buterin, co-fondatorul Ethereum, continuă să o dețină asupra rețelei, deși nu mai este implicat în dezvoltarea acesteia:

„Vitalik este un fenomen amuzant și contradictoriu în sine. El operează ca lider spiritual al unui sistem fără cap de facto, în timp ce deține o influență și o influență incredibilă asupra sistemului fără cap pe care l-a creat și îl supraveghează”, a declarat Kaminska pentru The Crypto Syllabus.

Lucrurile nu stau cu mult mai bine în cadrul protocoalelor financiare descentralizate. Sunt pline de absenteism ale alegătorilor, se bazează adesea pe infrastructura centralizată, iar bariera de intrare în crearea lor este încă mare, având în vedere că crearea de blockchain-uri pare a fi o magie arcană rezervată doar celor mai înalt specializați ingineri.

Dar, în ciuda problemelor sale, Web 3 are mult potențial. Dacă este prea idealist pentru a fi pus în practică, va fi ceva pe care utilizatorii obișnuiți îl vor descoperi în următorul deceniu.

Articole Corelate

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Populare

Comentarii Recente