Cum a decurs prima excursie la Tămășeni pe noile trasee turistice din județul Satu Mare

0
337

Prima excursie la Tămășeni pe noile trasee turistice în curs de amenajare și omolagare de către Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare.

„În data de 29. decembrie ne-am întâlnit 18 persoane, printre care cel mai tânăr participant David de 2 ani, în curtea Pensiunii Tilkos unde am lăsat parcate mașinile. Traseul este unul ușor, de circuit, recomandat și familiilor cu copii, are o lungime de 4,5 km, o diferență de nivel de 300 m și se poate parcurge cu popasuri în cca. 3 ore.

După un ”Bine ați venit!” și un pahar de pălincă tradițională din partea gazdelor, soții Poszet Kinga și Feri, am început urcarea spre Cetatea Tămășeni pe Traseul Cetății, marcat cu punct roșu, traseu care urmărește vechiul drum medieval curățat de către salvamontiștii sătmăreni: Pălinciile din Batarci, Izvorul Cipaș, Șaua Cetățeaua, Vârful Cetățeaua – ruinele Cetății Tămășeni. Cetatea a fost construită la sfârșitul secolului 13. de către un nobil maghiar, dar cu totul că deja în următorul secol a fost părăsită, a stat până în secolul 19. În zilele noastre se pot vedea însă doar fundațiile zidurilor.

După vizitarea ruinelor și prezentarea istoriei cetății am continuat drumul coborând înapoi pe marcajul punct roșu până în Șaua Cetățeaua. De aici am început urcarea spre Vârful Colnicul Mare pe o potecă încă necurățată și marcată provizoriu cu bandă roșie. După o scurtă oprire la un punct de panoramă am ajuns pe Vârful Colnicul Mare (385 m), marcat de formații intersante de stânci, martorii activității vulcanice de pe vremuri. După un popas bine meritat, am început coborârea prin Șaua Colnic până la Izvorul Moșocut, un izvor cu apă potabilă bună de unde și în zilele noastre duc sătenii din Tămășeni apă.

Lăsând izvorul în spatele nostru și luând pe drumul de căruță spre dreapta, coborâm în sat prin livezi. Trecem pe lângă cimitirul evreiesc părpsit și ajungem în sat la Biserca Reformată. Bisercica reconstruită în secolul 19. stă într-un loc pitoresc pe un deal, deasupra satului. De pe bâncile din curtea ei avem o priveliște minunată asupra viilor Halmeului. După vizitarea bisericii, inclusiv urcarea în turnul ei, o plimbare de 10 minute ne aduce înapoi la Pensiunea Tilkos, unde am fost așteptați cu o gustare tradițională și un pahar de vin de Tămășeni.”

Lasă un răspuns