Cum iei concediu medical dacă eşti depistat cu covid sau ai stat în izolare

0
190

Probabil, şi tu te-ai întrebat cum trebuie să procedezi dacă eşti în carantină sau izolare şi ai nevoie de concediu medical. Prin acest act îţi justifici absenţa de la locul de muncă sau de la şcoală. Inițial, printre populaţia ţării au fost diverse zvonuri. Potrivit acestora, autorităţile ne-ar forţa să ieşim din izolare şi să mergem la medicul de familie. Află din rândurile următoare ce faci ca să iei concediu medical dacă ai covid.

Ei bine, nu este aşa. Conform unui ghid informativ transmis de Societatea Naţională de Medicină Familiei, suspectul de covid trebuie să stea acasă. Cu alte cuvinte, până când nu vine testul care confirmă sau infirma infecţia cu noul virus, nimeni nu are voie să intre în contact cu alţi oameni.

Dacă testul este negativ, deci nu ai covid, vei primi de la medicul de familie un concediu medical. Prin acesta se justifică absența de la muncă, în timpul căreia ţi-ai remediat problemele de sănătate, conform declaraţiei Mihaelei Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

În cazul în care testul este pozitiv, dar nu ai simptome sau se manifestă o formă uşoară a SARS-COV-2 în cazul tău, izolarea la domiciliu este obligatorie. Nu trebuie să mai evaluat de nici un medic specialist. În schimb, vei fi monitorizat telefonic de medicul de familie. Tot acesta îţi va elibera şi foaia de concediu medical DUPĂ ce trec cele 14 zile de izolare.

Iată, așadar, ce trebuie să faci ca să îți iei concediu medical în caz de covid. Probleme din cauza noului virus sunt peste tot în lume. Autoritățile din Cehia, spre exemplu, vor să prelungească măsurile restrictive până la Crăciun, iar Grecia anunță un lockdown parțial. Toate măsurile luate sau care se vor lua au drept scop ținerea sub control a pandemiei, pentru ca sărbătorile de iarnă să fie mult mai lejere decât zilele de Paște 2020.

Lasă un răspuns