Într-o zi însorită de marți, elevii clasei a IX-a de la Liceul Teoretic „George Pop de Băsești” Satu Mare au avut parte de o lecție de istorie cu totul specială. Destinația?
Nimeni alta decât Muzeul Jocurilor pe Calculator, un loc unde trecutul întâlnește prezentul în cel mai interactiv mod posibil.Pentru prima dată, muzeul a permis vizitatorilor să nu doar admire, ci și să „pună mâna” pe exponate. Elevii au avut ocazia să experimenteze jocuri care au făcut furori înainte ca părinții lor să se gândească măcar la internet.
De la consolele care mai de care mai „vintage” până la PC-uri care arată mai degrabă ca niște cutii metalice decât ca tehnologia de ultimă oră, toate au fost la dispoziția curioșilor tineri.
Unul dintre momentele culminante ale vizitei a fost când un elev a încercat să introducă un disc floppy într-un drive modern USB, întrebând retoric: „Asta e o versiune primitivă a cloud-ului, nu?”. Râsete și chicoteli au umplut sala, iar muzeograful de serviciu a profitat de ocazie pentru a explica cum funcționau „norii” înainte de era digitală.”Este incredibil să vezi cum reacționează tinerii la tehnologia pe care noi o considerăm demodată.
Le deschide o fereastră spre o lume pe care mulți dintre noi au uitat-o sau nici măcar nu au cunoscut-o”, a declarat entuziasmat directorul muzeului.Această vizită nu doar că a oferit o lecție de istorie, dar a și deschis apetitul elevilor pentru explorarea tehnologiei. Cine știe? Poate că unii dintre ei vor fi inspirați să devină pionierii următoarei mari revoluții în lumea jocurilor pe calculator.
Până atunci, însă, ei se pot lăuda că au „bătut la mașini” mai vechi decât profesorii lor!