Fostul lider PSD Satu Mare, Mircea Govor, și fostul senator PSD, Valer Marian, achitați definitiv în dosarul de șantaj după ce probele obținute pe mandat de siguranță națională au fost eliminate

0
157

Judecătorii Ovidiu Musta şi Florin Filimon de la Curtea de Apel Oradea i-au achitat definitiv pe fostul lider PSD Satu Mare, Mircea Govor, pe fostul senator PSD, Valer Marian, și pe omul de afaceri Mirel Vlas de la firma Tehnic Asist din Botoșani, cel care aducea Lumina sfântă de la Ierusalim cu avionul, potrivit portalului instanței.

Decizia vine după ce, în decembrie 2019, Tribunalul Satu Mare l-a condamnat pe Mircea Govor la doi ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj.

Ceilalți 2 inculpați, fostul senator PSD, Valer Marian și omul de afaceri Mirel Vlas de la firma Tehnic Asist, au fost achitați și la Tribunalul Satu Mare.

În acest caz, în decembrie 2015, fostul lider PSD Satu Mare, Mircea Govor, a fost arestat preventiv timp de o lună de judecătorii Înaltei Curți, Marius Foitoș și Simona Encean.

În procedura de cameră preliminară însă, judecătoarele ÎCCJ, Ioana Bogdan, Luciana Mera și Tatiana Lucia Rog au eliminat probele obținute pe mandat de siguranță națională (MSN) după ce șeful structurii de securitate a Înaltei Curți de la acea vreme, Ionuț Matei, nu ar fi declasificat motivarea deciziilor prin care a emis mandatele. Matei ar fi invocat motive ce țin de securitatea națională, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare.

Mircea Govor, Valer Marian și Mirel Vlas au fost trimiși în judecată în aprilie 2016 de procurorul DNA Oradea Cristi Ardelean, iar rechizitoriul a fost contrasemnat de șeful de atunci al acestuia, Ciprian Man.

Govor este acuzat de trei fapte de șantaj, iar ceilalți doi de complicitate la șantaj. Fostul lider PSD Satu Mare, Mircea Govor, este acuzat pentru că ar fi șantajat un avocat care avea contracte de asistență juridică cu instituții publice. Govor l-ar fi amenințat pe avocat că îl atacă în presa locală dacă instituțiile publice pe care le consilia juridic nu îi dau contracte lui Mirel Vlas de la firma Tehnic Asist.

Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de inculpatul Govor Mircea Vasile, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăți comerciale care câștigaseră o licitație privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas Mirel), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăți controlate de inculpat. Acest fapt a avut ca și consecință oprirea oricărui articol denigrator în publicația respectivă la adresa avocatului”, arată DNA în comunicatul de presă din aprilie 2016.

O altă faptă de șantaj se referă la un primar de comună, amenințat tot cu atacuri în presa locală.

Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitație, cu privire la o lucrare finanțată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de inculpatul Vlas Mirel”, arată DNA.

A treia faptă de șantaj cu privire la Mircea Govor se referă la faptul că ar fi amenințat un inspector șef interimar al ITM Satu Mare cu destituirea, cu atacuri în presa locală și cu controale de la centru dacă inspectorii acestuia controlează primarii PSD din județ.

În acest dosar, foștii lideri PSD, Victor Ponta și Liviu Dragnea, au fost audiați ca martor.

În octombrie anul trecut, procuroarea Adina Florea de la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a cerut Curții de Apel Oradea dosarul în care erau judecați pentru șantaj fostul lider PSD Satu Mare, Mircea Govor, și fostul senator PSD, Valer Marian, potrivit unei adrese trimise de SIIJ Curții de Apel Oradea și publicate de bihorjust.ro.

Adina Florea a făcut solicitarea în cadrul dosarului SIIJ 1911/P/2020 în care sunt vizați anchetatorii lui Govor și Marian, foștii procurori DNA Oradea, Ciprian Man și Cristi Ardelean.

Lasă un răspuns