Harta apei contaminate din județul Satu Mare

0
145

Mai multe localități din județul Satu Mare apar pe harta apei contaminate din satele României, potrivit unei analize realizate de recorder.ro.

Jurnaliștii de la Recorder au realizat o hartă care cuprinde informații despre calitatea apei din 1.568 comune și orașe mici, fără a cuprinde și informații despre calitatea apei din marile orașe ale României. Harta a fost realizată pe baza celor mai recente analize efectuate de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) în cursul anului trecut.

Conform hărții realizate de cei de la Recorder, în 17 localități din județul Satu Mare (Tarna Mare, Halmeu, Turulung, Agriș, Botiz, Terebești, Ardud, Crucișor, Hodod, Bogdand, Supur, Acâș, Ciumești, Sanislău, Pișcolt, Petrești și Tiream) s-au înregistrat depășiri la indicatorii de potabilitate stabiliți prin lege.

Apăsați aici pentru a vedea harta într-o pagină separată

Harta este împărțită în patru culori:

Roșu – localitățile în care analizele DSP au înregistrat depășiri la indicatorii de potabilitate stabiliți prin lege.

Albastru – localitățile în care analizele DSP nu au înregistrat depășiri la indicatorii de potabilitate stabiliți prin lege.

Alb – localitățile în care, potrivit răspunsurilor primite de la direcțiile de sănătate publică, nu există rețele de apă autorizate și monitorizate în 2019.

Negru – localitățile mai mari de 5.000 de locuitori pentru care nu avem date, întrucât am solicitat rezultatele analizelor numai din zonele de aprovizionare mici. Tot cu negru apar și câteva zeci de localități rurale, dar care sunt racordate la rețelele de apă ale unor orașe.

Ca să găsești o localitate pe hartă, îți recomandăm să selectezi mai întâi județul în care se află. Se va deschide harta județului respectiv, în care există o opțiune de căutare după numele localității. Făcând click pe localitate, se vor afișa informațiile.

La localitățile colorate în roșu, vei putea afla care sunt indicatorii la care s-au înregistrat depășiri (nitriți, amoniu, bacterii coliforme, enterococi etc.). Aceste depășiri nu înseamnă că apa din localitatea respectivă este otrăvitoare și că oamenii care o consumă sunt în pericol de moarte subită. Ele reprezintă o abatere de la parametrii stabiliți prin lege după standarde impuse de Uniunea Europeană, semnificația acestor depășiri fiind aceea că apa din rețeaua respectivă poate pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Lasă un răspuns