În vremea contaminării – un volum cutremurător despre cea mai severă criză a umanității – Covid19

0
231

Mărturia cunoscutului scriitor italian Paolo Giordano, În vremea contaminării, editura Polirom, 2020, traducere și note de Anamaria Gebăilă. este o lectură obligatorie despre pandemia de Covid-19

Volum în curs de apariție în 26 de țări , poate fi comandat de aici: https://bit.ly/2VzKL3O

Pandemia de Covid-19 este cea mai severă criză sanitară din vremurile noastre. Ea ne dovedește cît de complexă e societatea în care trăim, cu raţiunile ei politice, economice, interpersonale și psihologice.

Locuind în Italia, una dintre țările cele mai afectate de Covid-19, Paolo Giordano ne arată cum se răspîndește această boală în lumea noastră interconectată, ce impact are asupra noastră și ce trebuie să facem.

El pune în discuție și alte forme de contaminare – de la criza ecologică pînă la știrile false și xenofobie – pentru a ne ajuta să înțelegem nu doar cum am ajuns aici, ci și cum, împreună, putem face o schimbare -explică Anamaria Gebăilă.

„Locuiesc la Roma, dar e ca și cum n-aș mai fi aici. Orașul în care trăim cu toții este acum mai întins și mult mai eteric, centrul nostru afectiv de greutate se îndreaptă spre nordul țării – o geografie nouă, formată din zone roșii care se tot extind pe harta epidemiei și din talk-show-uri la care ne uităm seară de seară…

Frumusețea Romei, care așteaptă afară, pare acum incapabilă să ne consoleze…

Nu mi-e teamă că mă voi îmbolnăvi. Atunci de ce mi-e teamă? De tot ceea ce contaminarea ar putea schimba. Mi-e teamă ca nu cumva să descopăr că eşafodajul civilizaţiei pe care o ştiu e asemenea unui castel din cărţi de joc.

Mi-e teamă că totul se va nărui, dar mi-e teamă şi de situaţia contrară: că spaima va trece degeaba, fără să lase în urmă vreo schimbare.”, atenționează Paolo Giordano.

Lasă un răspuns