O persoana care consuma legume sau fructe inghite pana la 10 pesticide diferite. Care sunt fructele si legumele pline de pesticide

0
50

In urma unor teste efectuate recent de catre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), se pare ca leguma cea mai plina de chimicale este „cartoful„, iar cel mai nociv fruct este „marul„, intrucat cel putin un tip de pesticide a fost gasit in 98% din mostrele testate.

Cel mai des, fructele si legumele contin imazalil, un pesticid periculos pentru sanatate.

Conform ANSVSA, cele mai nesigure alimente pentru consum sunt:

  • cartofii
  • capsunele
  • merele
  • nectarinele
  • piersicile
  • telina
  • strugurii
  • ciresele
  • spanacul
  • ardeiul gras
  • rosiile
  • castravetii

La polul opus, alimentele care contin mai putine pesticide sunt:

  • avocado
  • varza
  • mazare
  • ceapa
  • porumb
  • ananas
  • kiwi
  • vinete
  • pepene
  • paranghel
  • mango
  • papaya

Spre exemplu, in general, strugurii, rosiile si lamaile contin intre 2-7 pesticide diferite, iar merele, intre 2-6. In consecinta, ANSVSA recomanda respectarea mai multor reguli, pentru a scadea cantitatea de pesticide ingerata: fructele si legumele sa fie spalate bine cu apa calduta, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curatate de coaja pentru a reduce cantitatea de pesticide continuta.

Sfat!

-Este recomandat sa se evite consumul de fructe si legume cultivate in extrasezon, pentru ca atunci se folosesc cele mai multe substante chimice.

-Rosiile, piersicile, merele, perele etc. trebuie spalate riguros timp de cel putin 3 minute, dupa care sa fie lasate intr-un vas cu apa in care este adaugat putin bicarbonat de sodiu, care are calitatea de a elimina unele pesticide.

-Conform Asociatiei InfoCons, imazalil (E233) este pesticidul cacerigen care acopera coaja citricelor. Acest pesticid este o substanta autorizata in 24 de state membre, inclusiv in Romania, incepand de la 1 ianuarie 2012, pana la 31 decembrie 2021, iar limita maxima admisa este 5 mg/kg, la citrice.

Soluție pentru decontaminarea fructelor și legumelor – COMANDA AICI

Fructele și legumele, reprezintă o parte importantă a unei diete echilibrate, iar consumate proaspete furnizează substanțe nutritive esenţiale pentru întreţinerea unui organism sănătos.
Totuși, la fel ca în cazul altor produse alimentare, pregătirea și păstrarea alimentelor de origine vegetală trebuie să respecte anumite reguli. Aşa cum carnea se manevrează și se găteşte cu respectarea strictă a unor norme de igienă pentru a evita efectele nedorite ale unui preparat contaminat, lucrurile nu stau diferit nici în cazul legumelor şi fructelor, mai ales atunci când sunt consumate proaspete.

Lasă un răspuns