Penitenciarul Satu Mare: ”Dacă ești obosit, dă-ți demisia!”

0
211

Situația generată de apariția COVID-19 a condus, în majoritatea penitenciarelor, la măsuri obositoare pentru polițiștii de penitenciare. Deciziile Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), în contextul lipsei de personal și a subfinanțării cronice a sistemului, generează eforturi uriașe din partea angajaților.

”Dacă ești obosit, dă-ți demisia!”

Directorul Penitenciarului Satu Mare, comisar-șef de poliție penitenciară Petru Romeo POIANĂ apreciază efortul personalului din subordine într-un stil care ne face să intervenim: ”Dacă ești obosit, dă-ți demisia!”. 

Nu este vina angajaților ca este lipsă acută de personal și nu pot fi acoperite toate posturile din statul de funcții. Este problema angajatorului. Nu este vina angajaților că nu există buget care să acopere cheltuielile necesare funcționării penitenciarelor în bune condiții. Este problema angajatorului.

Angajații obligați să poarte halate de măcelar

Angajații semnalează Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) că sunt obligați să poarte halate similare cu cele de ”măcelar”. Această situație îi determină pe deținuți să se amuze de supraveghetori. Oare, câtă fermitate poate să aibă un supraveghetor ”măcelar”?! Cât respect și prestanță poate să emane un halat de ”măcelar” în fața deținuților?! RĂSPUNS: Niciun respect, nicio prestanță.

Fără birouri, printre gândaci, șobolani și ploșnițe

Supraveghetorii din Penitenciarul Satu Mare își desfășoară activitatea printre gândaci, șobolani și ploșnițe, întrucât pe 3 (trei) secții, în loc de ”biroul supraveghetorului” există țarcuri din plasă de sârmă, o veritabilă ”cușcă” în care, pe timpul sezonului rece, supraveghetorii lucrează cu vată în urechi pentru a preîntâmpina apariția durerilor de dinți sau de cap.

Cine să se intereseze de soarta angajaților din Penitenciarul Satu Mare?

Întrebarea este retorică… În primul rând directorul penitenciarului. În al doilea rând Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), prin grija directorilor structurilor de specialitate care pot constata veridicitatea aspectelor din prezentul articol și să ia măsurile legale care se impun.

Întrebat, probabil dacă este adevărat de am scris mai sus, directorul Penitenciarului Satu Mare, comisar-șef de poliție penitenciară Petru Romeo POIANĂ va nega, evident.

Există Avocatul Poporului, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiții, Corpul de control al ministrului din Ministerul Justiției, Corpul de control al prim-ministrului etc.

Totuși, îmi pun speranța că domnul comisar-șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN – directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) va depune toate diligențele în vederea rezolvării situației de la Penitenciarul Satu Mare, astfel încât agenții și ofițerii din această unitate să lucreze într-un climat organizațional propice.

Situațiile de compromis pot să nu mai fie acceptate!

Empatia, toleranța și dialogul reprezintă soluția în anumite situații tensionate. Suntem conștienți de neajunsurile sistemului penitenciar, iar situația pandemică implică anumite compromisuri din partea tuturor (și din partea personalului de execuție și din partea factorilor de conducere).  Depinde ce se vrea… 

FSANP este mereu lângă polițiștii de penitenciare

Pentru că ne interesează soarta fiecărui polițist de penitenciare, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) se va implica direct și etapizat în rezolvarea problemelor angajaților Penitenciarului Satu Mare.

Lasă un răspuns