PETITIE: Fără petarde și focuri de artificii în Satu Mare!

0
176

Petardele și artificiile pot prezenta riscuri serioase pentru siguranța publică și pentru mediu, motiv pentru care mai multe state și orașe au luat decizia de a le interzice.

Focurile de artificii conțin substanțe periculoase pentru viața omului și pentru mediul ambiant, cum ar fi metalele (Magneziu, Bariu, Potasiu), dar și metalele grele (Stronțiu, Plumb și Crom).

În urma exploziilor acestora, fumul produs generează în atmosferă oxizi de azot, oxizi ai sulfului, ai metalelor, microparticule, funingine și compuși organici parțial oxidați (nearși), care contribuie direct la poluarea mediului ambiant.

În perioada sărbătorilor de iarnă, petardele şi focurile de artificii devin veritabile coşmaruri pentru animale, fie că sunt de companie sau sălbatice. Zgomotele puternice şi impulsurile luminoase provoacă un stres teribil.

Dezorientează păsările în zbor, care se rătăcesc ori se izbesc de ferestre și de clădiri. Atunci când materialele pirotehnice explodează, animalele sunt speriate și derutate și reacționează în consecință.

Adesea, câinii rup lese și lanțuri, sar peste garduri ori se lovesc de ferestre și de uși într-o încercare disperată de a fugi din calea pericolului perceput. Numeroase astfel de încercări se sfârșesc tragic, cu accidente, cu răniri sau cu pierderea animalului dezorientat.

Micile mamifere își părăsesc cuibul din cauza sperieturii și adesea nu-l mai regăsesc. Petardele au un efect catastrofal asupra liliecilor, care se bazează pe undele sonore (ecolocație) pentru a zbura și a se orienta.

Ecosistemele acvatice sunt puternic afectate de reziduurile artificiilor care cad în urma exploziei, aterizând în râuri, lacuri și iazuri.

Vrem interzicerea focurilor de artificii în municipiul Satu Mare!

Lasă un răspuns