Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile

0
194

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile.

Declarații Klaus Iohannis:

-Am emis decretul de prelungire a stării de urgenţă cu 30 de zile. În pofida restricţiilor fără precedente luate de state lumii, nu sunt semne ale încetinării pandemiei la nivel global. Numărul persoanele infectate şi al celor decedate cresc. Ne confruntăm cu o epidemie foarte greu de controlat. Fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate. E scenariul negru pe care ne-am propus să îl evităm. Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricţiilor cum cer cu inconştienţă unii politicieni ar duce la noi cazuri.

-Este absolut evident că ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat, chiar și în contextul adoptării de acum o lună a unor măsuri. Cu siguranță că fără aceste măsuri ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate. Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a măsurilor nu e o soluție.

-Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital. Stați acasă pentru a ne putea recăpăta viața cât mai repede. Ar însemna ca toate eforturile, sacrificile făcute până acum, să fie în van. Nu putem permite niciun pas înapoi.

-Se impune prelungirea stării de urgență și noi reglementări care să permită autorităților publice să intervină pentru gestionarea crizei. Sunt necesare prevederi care să faciliteze funcționarea administrației publice, a justiției.

-Școlile rămân închise. Se supsendă activitățile didactice care presupun prezența fizică în unitățile de învățământ.

-Guvernul va lua toate măsurile ca să fie asigurată securitatea alimentară, prin continuarea aprovizionării.

Conform preşedintelui, decretul de prelungire a stării de urgenţă menţionează explicit şi posibilitatea ca pe durata stării de urgenţă managementul unităţilor sanitare publice să fie asigurat de personalul detaşat de la spitale militare.

Conform decretului, pentru neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu se va putea lua măsura demiterii în cazul autorităţilor care nu îşi fac treaba

Termenele de preaviz în cazul personalului din unităţi sanitare se suspendă pentru întreaga durată a stării de urgenţă.

Este interzisă suspendarea centrelor rezidenţiale pentru persoanele vârtsnice şi pentru alte categorii vulnerabile, publice sau private.

Activitatea de judecată continuă numai în cauzele de urgenţă deosebite.

Pentru durata stării de urgenţă se pot plafona preţurile la medicamente, la alimentele de strictă necesitate şi la utilităţi şi carburanţi.

Lasă un răspuns