PS Iustin a prezidat conferinţa preoţească de toamnă de la Satu Mare

0
146

Marţi, 6 octombrie, conferinţa preoţească de toamnă din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului s-a desfăşurat în municipiul Satu Mare, iar din cauza ploii, în interiorul bisericii cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, fiind cea mai spaţioasă, pentru a se putea respecta regulile de distanţare.

Şi această conferinţă a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, care, în faţa preoţilor din protopopiatele Satu Mare, Carei şi Oaş, a rostit un intersat cuvânt de deschidere despre probleme curente de pastoraţie, cultural-teologice şi  social-filantropice care le revin preoţilor ca slujitori ai Sfintelor Altare.

Conferinţa, care a început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, urmată de un Te-Deum, se înscrie în contextul „Anului omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor” şi „Anului comemorativ al filantropilor ortodocşi români” în Patriarhia Română şi a fost întocmită de părintele Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, şi s-a referit la „Pastoraţia familiei în epoca ideologiilor secularist-umaniste”, un referat vast şi curpinzător a cărui temă este exprimată explicit prin titlu. Una dintre concluzii v-o supunem spre atenţia dumneavoastră:

„Învoluţia demografică a românilor din ţara noastră ne obligă deja să ne resetăm şi să ieşim din logica strictă a pastoraţiei naţionaliste. Grupul etnic aflat în maximă expansiune, ţiganii, va deveni în foarte puţini ani a doua etnie a ţării noastre. Deja, scăderea damatică a populaţiei a creat a intensă criză a forţei de muncă, ceea ce a condus în marile oraşe la intensificarea imigraţiei unor populaţii eterogene, de cele mai multe ori străine de duhul creştin. E posibil ca în 50-70 de ani românii să devină minoritari pe aceste meleaguri sau să treacă printr-o nouă metamorfoză etnică, prin amestecul cu cei de alte etnii sau rase. Toate aceste realităţi ne vor obliga să dispărem, fie să ne reînnoim  fundamental lucrarea pastorală şi mai ales cea misionară.”

Lasă un răspuns