Putem refolosi masca purtata 5-10 minute? Explicatiile unui medic de la “Matei Bals”

0
106

Masca de unica folosinta purtata, de exemplu, in supermarket poate fi reutilizata in anumite conditii, explica Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase la Spitalul ”Matei Bals” din Bucuresti.

„In momentul in care am iesit din magazin, scoatem masca din spate catre fata si punem masca intr-o punguta pe care o avem pregatita in masina. Al doilea lucru pe care il facem este sa avem o solutie pentru dezinfectat la indemana si sa ne igienizam mainile. Daca am folosit masca doar cinci minute la primul magazin, o putem refolosi la urmatoarea oprire. Ar fi absurd sa schimbam masca la fiecare cinci minute”, a admis medicul.

“Ar trebui sa gandim lucrurile dinainte in asa fel incat sa nu facem acest joc cu masca. Ideal este, daca am mai multe lucruri de facut si am nevoie de masca la fiecare jumatate de ora, masca ar trebui pastrata pana imi termin aceste activitati pentru a nu fi nevoie sa o manipulez de multe ori. Daca este un interval mai mare de timp, pot sa o scot din punguta si sa imi masca. Dupa ce am pus masca, trebuie sa imi igienizez mainile”, este sfatului doctorului de la “Matei Bals”.

El a precizat ca, daca se doreste refolosirea mastii, in conditiile mentionate mai sus, persoana trebuie sa aiba la indemana si dezinfectantul de buzunar.

Masca de a doua zi

Un alt exemplu luat in discutie este cel al unui pensionar care merge sa isi cumpere paine. Persoana a stat tot un interval scurt in magazin, dar vrea sa foloseasca masca si la urmatoarea vizita la cumparaturi, care poate fi a doua zi.

„Daca o persoana a folosit masca pentru zece minute o poate folosi si a doua zi, dar nu mai mult de doua zile. In a treia zi ar trebui sa fie spalata masca, daca nu are alta varianta. Daca o foloseste o perioada mai lunga de cinci-zece minute si este cald afara si transpira, masca se umezeste si isi pierde calitatile, atunci trebuie spalata, fie sa o inlocuiasca”, a declarat doctorul Marinescu pentru. In acest caz,  masca trebuie tinuta intr-un loc sigur in perioada in care nu este folosita.

Cu masca la piata

Un al treilea exemplu luat in calcul este cel al unei persoane care merge sa isi faca piata, foloseste masca in interior, dar cand iese renunta la ea. Pe drum isi aduce aminte insa ca mai are ceva de cumparat si trebuie sa foloseasca din nou masca. „E bine sa folosim masca daca mergem la piata si sa ramana acolo pana ajungem acasa”, recomanda doctorul Adrian Marinescu.

Pe de alta parte, masca textila de protectie trebuie spalata si igienizata dupa fiecare purtare, atrag atentia expertii americani in sanatate publica.

Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor, masca de protectie poate fi spalata atat manual, cat si la masina. In cazul in care optati pentru cea de-a doua varianta, este recomandata folosirea unei mici pungi pentru spalat rufe. Aici puneti ceva detergent si masca folosita, pentru a evita deteriorarea acesteia in timpul spalarii. In functie de materialul din care este facuta, stabiliti si temperatura optima a apei.

Lasă un răspuns