Scoala in pandemie: acasa sau in clasa? Care sunt riscurile

0
139

Redeschiderea scolilor, luna viitoare, va duce la aparitia unor noi focare de coronavirus. Este avertismentul directorului Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, Adriana Pistol.

In cazul in care cursurile se vor relua normal si elevii vor intra in clase, ca inainte de pandemie, boala va circula dupa modelul gripei, a explicat Adriana Pistol, la Digi24.

„Focare vom avea in scoli, garantat. Punctual, inchideri de o clasa, cum e si la gripa, se vor intampla, dar vor fi punctuale si de scurta durata, vor fi de neevitat. Daca suntem intr-un scenariu foarte rau, toata lumea ar trebui sa mearga online. Cred ca trebuie facute rationamente in functie de numarul de copii, de situatia epidemiologica locala si implementat ceea ce trebuie conform cu starea fiecarui judet”, a precizat Pistol.

O decizie nu a fost inca luata si redeschiderea scolilor depinde de evolutia pandemiei. Ar trebui ca numarul cazurilor zilnice de infectare cu coronavirus sa scada sub 1.000.  „Cu doua saptamani inainte vom putea avea o prognoza a aceea ce s-a intamplat la acel moment. Cu doua saptamani inainte poti sa-ti dai seama care este tendinta, care sunt judetele cele mai afectate, localitatile cele mai afectate si, ministerul, cu inspectoratele vor putea decide cum se deschide, pe localitati”, spune directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

Lucrurile se vor schimba periodic

Adriana Pistol atrage atentia ca evolutia pandemiei va influenta deciziile autoritatilor si dupa redeschiderea anului scolar. “In 15 septembrie, scoala poate incepe intr-un mod anume, pe baza prognozelor de la acel moment, dupa care in octombrie sa se schimbe, sa se intample ceva in alta parte si sa faca online. Exista mari sanse ca anul scolar sa fie cand asa, cand asa”, a spus directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din INSP.

Peste 1.300 de cazuri noi

Deocamdata, situatia nu arata bine deloc. Pana pe 5 august, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 56.550 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 28.584 de pacienti au fost declarati vindecati si 5.370 de pacienti asimptomatici au fost externati la 10 zile dupa depistare.

In urma testelor efectuate la nivel national, fata de ultima raportare, au fost inregistrate 1.309 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Pana astazi, 2.521 persoane diagnosticate cu infectie cu COVID-19 au decedat. In intervalul 04.08.2020 (10:00) – 05.08.2020 (10:00) au fost inregistrate 41 de decese (28 barbati si 13 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arad, Arges, Bacau, Bihor, Botosani, Braila, Brasov, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Dambovita, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Neamt, Olt, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui si Municipiul Bucuresti.

Lasă un răspuns