Tot ce trebuie sa stii despre vaccinul impotriva Covid-19

0
93

Vaccinurile, in general, salveaza milioane de vieti in fiecare an. Un vaccin, pentru a putea fi folosit, este supus anumitor proceduri bine stabilite care necesita studii riguroase de siguranta si eficacitate.

Vaccinurile functioneaza antrenand apararea naturala a organismului – sistemul imunitar – pentru a recunoaste si a combate virusurile si bacteriile pe care le vizeaza. Daca organismul este expus ulterior la acesti germeni cauzatori de boli, corpul este imediat gata sa-i distruga, prevenind imbolnavirea.

Acest lucru s-a intamplat si in cazul vaccinului anti Covid-19. La aproximativ 10 luni de la declansarea pandemiei sunt deja disponibile mai multe tipuri de vaccin, unele sunt deja aprobate pentru a fi administrate populatiei si altele  asteapta sa fie aprobate.

Ce este vaccinul impotriva Covid-19 si care este rolul acestui vaccin?

Vaccinul anti Covid-19  este un produs nou care ofera cea mai buna protectie impotriva virusului Covid -19. Similar altor vaccinuri principiul de functionare al acestui tip de preventie se bazeaza pe obtinerea unui raspuns imun competent, cu producerea de anticorpi specifici eficienti si durabili care sa ofere individului protectie in fata unei infectii active pe o durata de timp cat mai extinsa.

De ce a fost gata atat de repede vaccinul impotriva Covid-19?

In cazul vaccinului anti Covid-19, reducerea acestui interval de timp la aproximativ 10 luni s-a obtinut atat prin accelerarea crearii si fabricarii, cat si a autorizarii introducerii pe piata si alocarea de resurse suplimentare (atat resurse financiare cat si resurse umane). Totusi, desi procedurile au devenit flexibile, au ramas la fel de riguroase. Siguranta si eficacitatea vaccinurilor nu este negociabila si reprezinta o cerinta fundamentala si nici un vaccin nu face exceptie de de procedurile de autorizare.

Este sigur vaccinul impotriva Covid-19?

Da, vaccinul este sigur. Acesta a fost supus tuturor protocoalelor in vigoare si a respectat toti pasii necesari omologarii unui vaccin. Orice vaccin coronavirus aprobat trebuie sa treaca prin toate studiile clinice si reglementarile in vigoare pentru a fi siguri ca acesta este sigur si eficient. Pana in prezent, foarte multe  persoane au primit un vaccin COVID-19, iar rapoartele despre reactiile adverse grave, cum ar fi reacțiile alergice, au fost foarte rare. Nu au fost raportate complicatii pe termen lung, pana in prezent.

Ce tipuri de vaccin sunt disponibile sau vor fi disponibile in curand?

 • Vaccinurile cu virus viu atenuat care utilizeaza o tulpina patogena inactivata (slabita) si nu sunt capabile sa declanseze un proces infectios dar contin suficienta incarcatura virala pentru a stimula aparitia unui raspuns imun eficient;
 • Vaccinurile ce contin tulpini virale ADN si ARN utilizeaza material genetic sintetic obtinut prin procedee de inginerie genetica, proteinele rezultate stimuland producerea de anticorpi;
 • Vaccinurile care utilizeaza substrat proteic viral (proteine din constitutia virusului) si care mimeaza/imita prezenta coronavirusului in organism si stimuleaza astfel productia de anticorpi;
 • Preparatele ce contin vectori virali – sunt obtinute prin inginerie genetica si sunt capabile sa genereze un raspuns imun corespunzator;

Ce grupuri de risc au prioritate la vaccinarea impotriva  Covid-19?

 • Persoanele varstnice
 • Persoanele cu afectiuni cronice
 • Personalul medical

Atentionari inainte de vaccinare

 • Persoana care urmeaza sa se vaccineze trebuie sa nu prezinte simptome de boala.
 • Nu trebuie sa existe stare febrila la momentul vaccinarii.
 • Persoanele cu alergii sau soc anafilactic necesita o atentie speciala. Daca aveti anumite alergii sau situatii de soc anafilactic in istoric comunicati acest lucru medicului inainte de vaccinare.
 • In acest moment nu există dovezi ca vaccinul COVID-19 nu este sigur daca sunteti gravida, cu timpul insa vor fi disponibile mai multe informatii in legatura cu administrarea lui femeilor insarcinate.
 • Reactiile alergice severe sunt rare si acestea se intampla in primele minute de la administrarea vaccinului, daca acestea exista. De aceea este indicat sa ramaneti dupa vaccinare in unitatea medicala pentru a va fi monitorizata evolutia.

Cum are loc vaccinarea?

Vaccinarea anti Covid 19 se efectueaza prin injectarea unei doze specifice, intramuscular, in unul dintre brate. La acest moment vaccinul este administat in 2 doze. Doza initiala si apoi rapel la 21-28 zile de la prima doza in functie de tipul de vaccin.

Cat de eficient este vaccinul impotriva Covid-19?

Prima doză de vaccin COVID-19 ar trebui sa va ofere o bună protectie impotriva coronavirusului. Dar trebuie sa aveti cele 2 doze de vaccin efectuate  pentru a va oferi o protectie de lunga durata. Este important insa sa respectam in continuare regulile de igiena, sa purtam masca si sa pastram distantarea sociala chiar si dupa efectuarea vaccinului.

Daca am fost infectat cu Covid-19 trebuie sa ma mai vaccinez?

Da. Vaccinarea poate avea loc si daca ati fost infectat in trecut cu Covid 19. Protectia oferita de vaccin este mai mare fata de protectia oferita de trecerea prin boala, se creste astfel nivelul de raspuns imun.

Vaccinul anti Covid-19 este gratuit?

Da, la acest moment, in Romania, vaccinul este gratuit.

Daca ma vaccinez mai este necesar sa port masca si sa respect si celelalte masuri?

Administrarea unui vaccin impotriva COVID-19 reprezinta unul dintre instrumentele  pentru limitarea efectelor pandemiei, alaturi de celelalte instrumente: respectarea restrictiilor si a masurilor igienico-sanitare (purtarea mastii, spalatul pe maini si distantarea fizica). In acest moment este necesara purtarea mastii de protectie si respectarea masurilor de igiena chiar daca a fost efectuat vaccinul.

Ma mai pot infecta cu Covid-19 daca am fost vaccinat?

Vaccinurile anti covid-19 care sunt in acest moment disponibile pe piata, ofera o eficacitate de aproximativ 95%. Acestea sunt pe baza de ARN mesager. La acest moment nu se cunoaste cat dureaza exact protectia, imunitatea impotriva Covid-19.

Posibile efecte ale vaccinarii impotriva Covid-19

Majoritatea efectelor secundare ale vaccinului COVID-19 sunt usoare si nu ar trebui sa dureze mai mult de o saptamana, cum ar fi:

 • brat dureros in zona unde a fost efectuat vaccinul
 • senzatie de oboseala
 • durere de cap
 • senzatie de durere
 • inrosirea zonei unde a fost introdus acul

Daca va este rau si simptomele se agraveaza contactati medicul de familie sau serviciul de urgenta 112.

Ce documente se elibereaza in urma vaccinarii?

Fiecare persoana care se va vaccina va primi o adeverinta doveditoare de vaccinare care va cuprinde urmatoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nasterii, varsta, judetul de domiciliu, numar si serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirarii), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirarii), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnatura electronica a Registrului Electronic National al Vaccinarilor. Dovada vaccinarii este pusa la dispozitia persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hartie.

Vaccinarea impotriva COVID-19 este importanta pentru că reduce riscul de imbolnavire si riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri raspandirea pandemiei.

Vaccinarea anti covid vine ca o completare  a masurilor deja luate (purtarea mastii de protectie, spalatul pe maini, distantare sociala etc) pentru stoparea pandemiei Covid-19.

Sanatate, responsablitate, protectie si normalitate sunt cuvintele care ar trebui sa defineasca campania de vaccinare anti Covid-19 care se desfasoara in aceasta perioada. Doar prin vaccinare putem opri raspandirea acestui virus.

Lasă un răspuns